Kategorier
Halvera torven Miljö Odlingstips

Vår bästa vän – flisen

Flis i gångar, som täckmaterial, men även färsk flis som ger näring i komposten. Vi tipsar för att halvera torven i vår odling.

På Nordiska Trädgårdar 2024 kommer Lena Israelsson, trädgårdsjournalist, föreläsa om löv och flis från Kunskapsscenen både på torsdag 21/3 och lördag 23/3. Efter föreläsningen på torsdag kan du träffa henne i Halvera Torvens monter och lära dig mer hur du kan blanda din egen torvfria jord

Rätt flis till rätt användning

Flis från äldre grenar passar perfekt i gångar och som täckmaterial.

Färskt flis från unga grenar och kvistar (upp till 7 cm tjocka) går bra att mylla ner i jorden. Det beror på att unga grenar innehåller mycket kambion i relation till cellulosan, kambion är det gröna under barken. Det är fyllt av kväve och näring och det betyder att flis från unga grenar också är det.

På engelska kallas denna typ av flis för ”ramial woodchip” och förkortas RCW (ramial chipped wood) om du vill leta vidare på nätet efter mer information.

Webbinarium med Ben Raskin

Koloniträdgårdsförbundet bjöd in Ben Raskin på ett webbinarium där han berättar om flisens fördelar.

Ben har även skrivit en väldigt bra bok i ämnet som går att beställa från nätbokhandlare i Sverige, ”The woodchip handbook. A Complete Guide for Farmer, Gardeners and Landscapers”