Kategorier
Miljö Odlingstips Utbildning

Föreläsning om biologisk mångfald

Erik Hansson är projektledare för folkbildningsbildningsprojektet Rikare trädgård hos Fritidsodlingens riksorganisation (FOR). Han driver även Natursidan.se och är initiativtagare till firandet av Biologiska mångfaldens dag i Sverige. I sitt föredrag kommer han berätta om varför biologisk mångfald är viktigt, hur vi kan gynna den i våra trädgårdar och vad vi kan lära oss på vägen.

Plats: Årstafältets Koloniområde, Östbergavägen 6 i Älvsjö

Tid: Tisdagen den 4 april kl.18.30-19.30

Det kostar inget att delta men anmälan krävs. Anmäl dig på denna länk: https://simplesignup.se/event/202898

Kategorier
Möten

Årsmöte 2023 i Bagarmossen

Stockholms Koloniträdgårdars årsmöte kommer att hållas den 16 april kl. 11-13 i Bagarmossens Folkets hus. Det ligger i Bagarmossens centrum nära tunnelbana.

Kallelse med dagordning och handlingar kommer att skickas ut till alla medlemsföreningar.

Redan nu vill valberedningen skicka en hälsning: alla medlemmar i våra föreningar kan nominera andra medlemmar till förtroendeposter. Det vill säga till regionstyrelsen och kommittéerna och personer som vill vara revisorer.  Kontakta dem på den här e-postadressen:  valberedningen@sthlmkoloni.se

Kategorier
Stugföreningar Utbildning

Värderingskurs

Nu är inbjudan till kurs för nya värderare utskickad till alla stugföreningar. Kursen kommer att hållas två söndagar i maj. I juni hålls en kurs för redan aktiva värderare.

Eftersom vi i Stockholm inte säljer våra stugor till högstbjudande på marknaden har vi utarbetat ett värderingssystem. Vi har en grupp erfarna värderare som kan erbjuda handledning och även värdering av stugor så att det blir rättvist och fungerar på samma sätt i hela staden. Varje år ordnas utbildning för gamla och nya värderare.

Kategorier
Odlingstips Utbildning

Sådd och förkultivering i Vällingby

Vad betyder köldbehandling av frö? Stratifiering, att frö är ljusgroende, när det står F1 hybrid på fröpåsen? Vad är frövila, partenokarpa växter och polyembryoni?

Eva Rönnblom är trädgårdsjournalist, illustratör, föredragshållare och författare till trädgårdsböcker. Hon svarar på dessa frågor och mycket mer på vårt nästa utbildningstillfälle. Den här gången är vi i Vällingby Folkets hus onsdagen den första mars. Vällingby Folkets hus ligger på Albert Aronsons torg 5, till vänster om bion.

Föreläsningen är gratis för medlemmar i våra föreningar. Vi bjuder på fika från kl 18 och föredraget börjar kl 18.30

Anmäl dig senast 26 februari på denna länk: https://simplesignup.se/event/201734

Det blir också lite också om att föröka krukväxter och trädgårdens växter d.v.s. vegetativ förökning, få fler växter utan kostnad.

Eva har ett gratis lotteri med någon bok och växt som vinst.

Eva tar med och delar ut sticklingar av syrenbuddleja (fjärilsbuske) sorten I´Ile de France och labruskavin som tål ned till 30 minusgrader och ger goda blå druvor.

Kategorier
Möten Odlingstips

Frörus på Nationalmuseum

Årets stora utställning på Nationalmuseum handlar om hur mytiska och verkliga trädgårdar har skildrats i konsten, men också om hur konsten lämnat spår i trädgårdarna, från medeltiden och fram till idag. Läs om utställningen här!

Första helgen utställningen är öppen ordnar Stockholms Koloniträdgårdar och Föreningen Sesam ett Frörus där. Fröruset kommer att äga rum söndagen den 26 februari i Skulpturgården och alla är välkomna. Läs mer här!

Redan 12 februari ordnar vi ett Frörus för medlemmarna i våra föreningar. Då håller vi till i Kolonisternas hus.

Kategorier
Stugföreningar

Ellevios orättvisa priser

I början av året skrev Stockholms Koloniträdgårdar ett öppet brev till Ellevios styrelse angående deras chockhöjning på 200% av det elabonnemang som en stugkolonist har. Vi anser att det märkligt att den som använder väldigt lite el, och endast under sommarhalvåret, ska betala lika mycket för ett abonnemang som den som bor i en stor villa året runt. Vi påpekade också att Eon valt en annan väg och infört en särskild tariff för den lilla brukaren samt att Energimarknadsinspektionen sagt att det inte finns något som hindrar Ellevio från att göra samma sak.

Vi sitter fast i ett bolags monopol-klor, vi kan inte välja en annan nätägare. Den som äger våra nät, Ellevio, skriver nu i sitt svarsbrev till oss att deras priser är rättvisa och väl speglar de kostnader som de olika kundkategorierna ger upphov till i elnätet. Att Eon valt att ge den lilla konsumenten ett abonnemang med lägre fast kostnad kunde de inte kommentera. Deras utgångspunkt är att Ellevio inte gör skillnad på kunder med liten förbrukning och de som har en högre förbrukning eftersom den största delen av den fasta elnätskostnaden ändå är densamma. “Ingen kundkategori ska subventionera andra gruppers behov” stod det i svarsbrevet.

Vi blev inte förvånade. De kan ju göra som de vill. Men med tanke på att de har monopol och vi inte kan välja bort dem borde även Ellevio insett att en höjning på 200% är osmakligt. Och med tanke på att det endast rör sig om kolonister som inte ens utgör en procent av alla deras kunder så hade ett tillmötesgående kunnat ge dem lite så kallad “goodwill”. Och detta till en kostnad som förmodligen knappt märkts för företaget.

Att välja att belöna den som använder lite el hade kunnat användas i syfte att visa Ellevios medvetenhet om vikten av att spara energi. 

Istället har Ellevio seglat upp som ett av de mest illa omtyckta företagen just nu bland våra medlemmar.

Det är många som är arga och flera som själva anmält detta agerande till Energimarknadsinspektionen. Vi kommer därför att kalla till ett möte för de kolonister som samlat på sig egen information och själva agerat så att vi kan byta kunskap och prata taktik och strategi tillsammans. Är du en av dem som själv agerat och därmed har konkret information eller kanske sitter på kontakter till media blir vi glada om du hör av dig: info@sthlmkoloni.se