Kategorier
Stugföreningar Utbildning

Besök Kolonimuseum

På Eriksdalslundens koloniträdgårdsförenings område finns ett  litet museum. I år, 2024, öppnar de en sprillans ny basutställning om kolonirörelsen, sin förening, odlandet och sina stugor.

Öppet till 29 september: lördag–söndag kl. 13–16. Midsommarhelgen stängt. Fri entré. 

För bokade gruppvisning kontaktar man museet@eriksdalslunden.se.

Här kan du läsa mer om museet: https://www.eriksdalslunden.se/

Kategorier
Halvera torven Miljö

Vi speeddejtade på trädgårdsmässan

Vi mötte många odlare och trädgårdsintresserade i vår monter och hade spännande diskussioner. På bilden ovan syns Sara Bäckmo, hon är en av dem som pratar om jord och torv i filmen nedan.Vi hade även gäster som  Lena Israelsson, Anders Stålhand, Roger Nyström, Amelie Lindgren och Marek Rolenec.

Ett filmsvep från Nordiska Trädgårdar 2024

Kategorier
Miljö Odlingstips

Ta hand om höstens minsta skörd

Naturskyddsföreningen har undersökt svenskmärkta plantor och hittat förbjudna bekämpningsmedel, bland annat i röd solhatt. Solhatt säljs som en bivänlig, men just denna planta innehöll ett förbjudet gift som skadar bin.

Läs mer om Naturskyddsföreningens undersökning!

Lena Israelsson, journalist och odlingsprofil har undersökt ”svenskheten” i svenskmärkt planta.

 • Sådd och sticklingar kan ske utanför Sverige, ibland i tropiska länder, som sedan exporteras till Europa.
 • De flesta hamnar i Nederländerna, där de planteras i pluggbrätten, och sedan importeras av svenska plantskolor.
 • I Sverige planteras de i en vanlig plastkruka, och när plantan rotat sig i kruka får den kallas för svensk eller ”svenskodlad”.
 • Svenska plantskolor har tuffare regler än de flesta länder, men det hjälper inte om plantorna besprutats någon annanstans.

Sist i nyheten hittar du Lenas inlägg på Facebook.

Det bästa sättet att skydda sig mot otillåtna gifter är att skörda egna frön, i stället för att köpa färdiga plantor. 

Vi haffar en entusiastisk frösamlare

Bakom ett vanligt hus i Enskede gömmer sig en fantastisk trädgård, fylld med massor växter, som bildar olika rumsliga miljöer. Här bor Gun Skybrand, som lever för sin trädgård och som alltid är nyfiken att fröså och testa nya sorter, men hon jobbar även med att föröka de växter hon redan har.
– Jag nog en riktig frö- och växtsamlare, som de flesta trädgårdsnördar, säger Gun och skrattar.

Gun tipsar om frösådd  och sticklingar av hortensia
https://youtu.be/MVIBWGkslXQ

Precis som det finns enkla och svåra växter, är det likadant med frön. Vissa frön är krångliga att så och ibland även svåra att lokalisera, vad är frö och vad är bara skräp? Men de allra flesta är enkla att samla in och sedan så.

Vad ska man tänka på när man ska skörda frön?
– Skörda gärna en solig dag, när det är torrt. Det är viktigt att du rensar bort skräp, så det inte börjar mögla under förvaring. Det finns vissa frön som bör sås som färska, och andra som man kan lagra. Men lagringstid skiljer sig åt mellan frön, så det behöver man kolla.


Hur förvarar man frön bäst?
– Torrt, mörkt och svalt. Du kan använda dig av kaffefilter eller vika små frökuvert. Jag förvarar mina frön i kylskåpet, vilket förlänger grobarheten.

Så här viker du ett frökuvert

Frön vill olika
När det är dags att så frön är det mager jord som gäller. Man behöver även hålla reda på om det är varm- eller kallgroende frön.

Flera av de perenner som lätt frösår sig själva i vårt klimat, är ofta frön som behöver kyla för att gro. Men även här är det olika – akleija frösår sig lätt – men behöver ingen köldknäpp för att gro. En annan parameter hålla reda på är om det är ljus- eller mörkgroende frön.

Guns tips på frön som är lätta att skörda och så:

 • Fingerborgsblomma
 • De allra flesta blåklockor, till exempel Mjölkklocka
 • Purpurklätt
 • Solhatt
 • Anisisop
 • Nattljus
 • Blå Bolltistel
 • Akleija
 • Verbena

Många av våra sommarblommor (som är ett-åriga) är även lätta att ta frön av som ringblommor, malva och tagetes.

Men det finns ju även andra sätt att få trädgården växa. Det är att ta sticklingar eller dela på växter. Lavendel och Hortensia är lätt att ta sticklingar av och funkia passar för delning.

Om vi alla samlar frön, tar sticklingar och delar våra växter slipper du få in gifter i trädgården. Passa på och byt med vänner och kolonigrannar – så har du plötsligt massa nya växter – helt gratis.


Kategorier
Halvera torven Miljö Odlingstips

Vårt schema på mässan

Nordiska Trädgårdar pågår den 21/3-24/3 mellan 09:00-18:00 på Älvsjömässan.

Montern för Halvera Torven finns på FOR:s Rådgivningsgata. Håll utkik efter en knallgul monter, nummer C01:29. Chiliodlarna är vår närmsta granne.

Kom till vår monter och få inspiration att skapa egen jord utan torv.
Både klimatsmart och billigt!

Torsdagen 21 mars

Kunskapsscenen
 • Klockan 14-14:30 Lena Israelsson, känd trädgårdsjournalist, författare och kolonist föreläser om Löv och Flis – trädgårdens guld!
Halvera Torven-montern
 • Klockan 15.00-16:00 Lena Israelsson demonstrerar torvfritt jordmakeri för krukor. Lena är kolonist och en av våra mest uppskattade trädgårdsprofiler. Hon är journalist och har förutom tidningsartiklar givit ut en rad böcker, bland annat ”Handbok för köksträdgården”, som brukar beskrivas som grönsaksodlarens bibel.

Fredag 22 mars

Halvera Torven-montern
 • Klockan 12:00-13:00 Möt Anders Stålhand som pratar kompostjord och odling av vitmossa och visar förodling i torvfri jord. Anders Stålhand har bland mycket annat skrivit boken ”Skörda nya smaker”, varit chefsträdgårdsmästare på Göteborgs botaniska trädgård, trädgårdsexpert i Allt om Trädgård och programledare i TV4. Idag utbildar han framtidens trädgårdsmästare i Västra Götalandsregionen.
 • Klockan 14:00-15:00 Träffa Roger Nyström, som berättar om hur han gör lövmull och hur den ersätter torv i såjord eller andra jordblandningar. Roger är Sveriges mesta lövmulls-makare och driver Facebook-gruppen ”Trädgårdsinspiration för alla” med över 50 000 medlemmar.

Lördag 23 mars

Halvera Torven-montern
 • Klockan 14:00-14:45 Amelie Lindgren, våtmarksforskare, från Göteborgs universitet, berättar om varför vi restaurerar våra våtmarker. Välkommen att ställa frågor!
Kunskapsscenen
 • Klockan 15:00-15:30 Amelie Lindgren, våtmarksforskare, från Göteborgs universitet håller föredrag: Från Myr till Trädgård – våtmarkernas roll i klimatcykeln.
 • Klockan 15:30-16:00 Lena Israelsson, känd trädgårdsjournalist, författare och kolonist föreläser om Löv och Flis – trädgårdens guld!

Söndag 24 mars

Halvera Torven-montern
 • Klockan 11:30-12:30 Marek Rolenec från Förbundet Organisk-Biologisk odling (FOBO) visar hur han gör torvfri såjord. Välkommen att ställa frågor!
Kunskapsscenen
 • Klockan 10:00-10:30 Amelie Lindgren, våtmarksforskare, från Göteborgs universitet håller föredrag: Från Myr till Trädgård – våtmarkernas roll i klimatcykeln.

Kategorier
Halvera torven Miljö Odlingstips

Vår bästa vän – flisen

På Nordiska Trädgårdar 2024 kommer Lena Israelsson, trädgårdsjournalist, föreläsa om löv och flis från Kunskapsscenen både på torsdag 21/3 och lördag 23/3. Efter föreläsningen på torsdag kan du träffa henne i Halvera Torvens monter och lära dig mer hur du kan blanda din egen torvfria jord

Rätt flis till rätt användning

Flis från äldre grenar passar perfekt i gångar och som täckmaterial.

Färskt flis från unga grenar och kvistar (upp till 7 cm tjocka) går bra att mylla ner i jorden. Det beror på att unga grenar innehåller mycket kambion i relation till cellulosan, kambion är det gröna under barken. Det är fyllt av kväve och näring och det betyder att flis från unga grenar också är det.

På engelska kallas denna typ av flis för ”ramial woodchip” och förkortas RCW (ramial chipped wood) om du vill leta vidare på nätet efter mer information.

Webbinarium med Ben Raskin

Koloniträdgårdsförbundet bjöd in Ben Raskin på ett webbinarium där han berättar om flisens fördelar.

Ben har även skrivit en väldigt bra bok i ämnet som går att beställa från nätbokhandlare i Sverige, ”The woodchip handbook. A Complete Guide for Farmer, Gardeners and Landscapers”

Kategorier
Okategoriserade

Årsmöte 2024 i Spånga

Kallelse har gått ut till alla medlemsföreningar. Senast 5 april ska ombud anmälas på den länk som medföljde kallelsen. Möteshandlingar skickas till de anmälda ombuden senast 7 april.

Spånga Folkan ligger på Spångavägen 353 i Spånga. Ta buss 117 från Brommaplan.