Stockholms Koloniträdgårdar

Drömmer du om en kolonilott i Stockholm? Eller har du redan en?

Stockholms Koloniträdgårdar organiserar över 70 föreningar i Stockholms stad och dryga 7000 kolonister. Vi är därmed den största regionen i Koloniträdgårdsförbundet. Välkommen till en trädgård för alla!

Våra föreningar finns i Bromma, Enskede-Årsta-Vantör, Farsta, Hägersten-Älvsjö, Hässelby-Vällingby, Järva, Kungsholmen, Norra innerstaden, Skarpnäck, Skärholmen och Södermalm.

Söker du kolonilott?

Att vara kolonist innebär att du kan ägna din fritid åt att odla och vara delaktig i en trädgårdskultur men också att du blir en del av en levande folkrörelse. Läs mer!

Foto Lena Israelsson

Odlare tillsammans

Tillsammans sköter vi flera hektar parkmark och områden inom naturreservat. Det är en styrka för kolonirörelsen att vi organiserar oss gemensamt. Läs mer.

Foto Marita Mejias

Halvera torven!

En påse jord eller gödsel från affären innehåller mest torv. Torv är skadligt för miljön och du får en jord utan mikroliv. Vi behöver din hjälp i vår kampanj Halvera torven. Läs mer.

Foto Lena Israelsson

Nyheter

  • Mångfald på Långholmen i radio

    Vi var med i Naturmorgon som sändes från Långholmens koloniträdgårdar 31 juli med anledning av att kolonirörelsen firar hundra år i år. Det kom att handla mycket om biologisk mångfald. Hör Christian Julius och Coral Ljunggren från Långholmen och Katja Jassey från Stockholms Koloniträdgårdar prata om mångfald i form av insekter, maskar och växter så…

  • Giftrester i gödsel

    Giftrester i gödsel

    Nu är FOR:s analys av organisk gödsel och påsjordar färdig. I mer än hälften av de testade gödselmedlen fanns rester av någon av bekämpningsmedlen amino-, klopyralid och glyfosat. Se resultaten i en pdf. FOR fortsätter analysera prover under sommaren, då också stallgödsel som några av våra föreningar lämnat in. – Så länge amino- och klopyralid…

  • Koloniträdgårdsförbundet 100 år

    Koloniträdgårdsförbundet 100 år

    Firandet av Koloniträdgårdsförbundet 100 år kulminerar på Koloniträdgårdens dag 28 augusti. Koloniträdgårdsförbundets jubileumswebbinarier fortsätter under hösten. Det första sänds den 14 september och är en minikurs i mjölksyrning. Se hela höstens webbinarie-program.

  • Pyralidskadade växter

    Pyralidskadade växter

    De här växterna är förgiftade av pyralid. Det är ett ogräsmedel som sprutas i lantbruket mot örtartade ogräs och bryts ner extremt sakta. Via stallgödsel och halm samt näringsprodukter i handeln hamnar det i fritidsodlares och husbehovsodlares odlingar. Växterna på bilderna är alla fotograferade av Linda Wahl i Pungpinans fritidsträdgårdar. Tre miljoner svenskar har ett…

  • Fototävling: Djur på koloniområdet

    Fototävling: Djur på koloniområdet

    En fototävling för våra medlemmar.

  • Ny ordförande

    Katja Jassey är vår nya regionordförande. Hon är ordförande i Pungpinans Fritidsträdgårdar och blev 2020 Årets koloniträdgårdsfrämjare tillsammans med Lena Israelsson för arbetet med Orten odlar, som även fick Internationella Koloniträdgårdsförbundets diplom för Innovativt projekt. Katja också engagerad i föreningen Bagisodlarna, gemensamhetsodlingen i Bagarmossen som skapat både en skogsträdgård och en kollektiv hönsgård.