Gör din egen jord

Jord behöver
• Näring (mest kväve)
• Mineraler
• Organiskt material
• Luft/struktur

Rogers väx-så-det-knakar

Roger Nyström är något av en expert på lövmull. Lövmull är en bra ingrediens när du ska göra din egen jord, eftersom den kan ersätta torv, som är skadligt för miljön. I filmen ovan berättar Roger om sitt bästa recept för växter som behöver mycket näring. Men receptet kan justeras för att göra en magrare jord.

Roger tipsar om att låta jorden stå några dagar innan du planterar i den. Vill du veta mer om lövmull – kika på filmen där Roger berättar om hur han gör lövmull.

Såjord

Att blanda egen såjord är enkelt, det mesta finns i ditt närområde. Löv, sand och trädgårdsjord. Marek Rolenec från FOBO Förbundet Organisk-Biologisk Odling ger tips.

De fyra jordrecepten nedan är bra för odling av tomat, paprika, chili i hinkar eller andra stora odlingskärl. Blandar du i bokashi ska jorden vila minst två veckor. Alla jordar måste gödslas, precis som köpejordar. ½ dl stenmjöl/10 liter kan tillsättas. Alla mått i volym.

Snåljord

Snåljord innehåller bara en tredjedel köpejord och den är lättgjord.

Ingredienser:

  • 1/3 nedbruten mylla från kökskompost eller maskkompost. Du kan också använda bokashijord (se nedan).
  • 1/3 ”begagnad” jord, t ex från förra årets tomat- och chiliodlingar eller pelargonkrukor.
  • 1/3 ny planteringsjord.

Gör så här :

  1. Blanda väl, vattna och ställ hinken i skuggan.
  2. Har du bokashi i bör jorden vila ett par veckor.

Welanders trädgårdsmästarjord

Recept är hämtat från Amanda Sangüesas uppsats ”Blanda egen jord”. Receptet tillhörde trädgårdsmästare Welander runt 1919.

Ingredienser:

  • 1 del markjord
  • 1 del trädgårdskompost
  • 1 del lövmull
  • 1/2 del brunnen stallgödsel.

Gör så här:

  • Gräv upp markjord. Sålla jorden så att du inte får med ogräsrötter.
  • Fyll på med lika mycket trädgårdskompost.
  • Blanda också ner lövmullen, som bör vara nedbruten. Sålla vid behov.
  • Skyffla ner stallgödsel. Om du inte har pyralidfri gödsel, använd bokashi eller mylla från kökskompost/maskkompost.
  • Blanda! Låt vila 1-2 veckor om det är bokashi/ ej  nedbruten gödsel i.

Lasagnejord

Råvarorna varvas i jättetunna skikt, därav namnet. De blandar sig överraskande fort.

Ingredienser:

• 1 del bokashijord
• 1 del grus (2-6 mm) el sand
• 1 del färskt gräsklipp
• 1 del flis från trädgården
• 1/4 del biokol

Gör så här:
Dränk biokolen i urin i två veckor om den inte är laddad.
1. Varva alla fem ingredienser i så tunna skikt som möjligt.
2. Bokashijorden, som inte behöver vara helt nedbruten, ska alltid vara i botten och färskt gräsklipp ska helst toppa. Försök skikta så tunt att du i en hink får cirka tio skikt.
3. Låt jorden vila i två veckor eller mer i skuggläge.

Jagnes tomat- och chilijord

Ingredienser
• 1 del av köks-/maskkompost eller bokashijord
• 1 del trädgårdskompost
• 1 del trädgårdsjord (markjord)

Gör så här
1. Om något material är grovt sållas det.
2. Blanda ihop. Färdig att användas.