Gör din egen jord

Jord behöver
• Näring (mest kväve)
• Mineraler
• Organiskt material
• Luft/struktur

Såjord

Att blanda egen såjord är enkelt, det mesta finns i ditt närområde. Löv, sand och trädgårdsjord. Marek Rolenec från FOBO Förbundet Organisk-Biologisk Odling ger tips.

De fyra jordrecepten nedan är bra för odling av tomat, paprika, chili i hinkar eller andra stora odlingskärl. Blandar du i bokashi ska jorden vila minst två veckor. Alla jordar måste gödslas, precis som köpejordar. ½ dl stenmjöl/10 liter kan tillsättas. Alla mått i volym.

Snåljord

Snåljord innehåller bara en tredjedel köpejord och den är lättgjord.

Ingredienser:

  • 1/3 nedbruten mylla från kökskompost eller maskkompost. Du kan också använda bokashijord (se nedan).
  • 1/3 ”begagnad” jord, t ex från förra årets tomat- och chiliodlingar eller pelargonkrukor.
  • 1/3 ny planteringsjord.

Gör så här :

  1. Blanda väl, vattna och ställ hinken i skuggan.
  2. Har du bokashi i bör jorden vila ett par veckor.

Welanders trädgårdsmästarjord

Recept är hämtat från Amanda Sangüesas uppsats ”Blanda egen jord”. Receptet tillhörde trädgårdsmästare Welander runt 1919.

Ingredienser:

  • 1 del markjord
  • 1 del trädgårdskompost
  • 1 del lövmull
  • 1/2 del brunnen stallgödsel.

Gör så här:

  • Gräv upp markjord. Sålla jorden så att du inte får med ogräsrötter.
  • Fyll på med lika mycket trädgårdskompost.
  • Blanda också ner lövmullen, som bör vara nedbruten. Sålla vid behov.
  • Skyffla ner stallgödsel. Om du inte har pyralidfri gödsel, använd bokashi eller mylla från kökskompost/maskkompost.
  • Blanda! Låt vila 1-2 veckor om det är bokashi/ ej  nedbruten gödsel i.

Lasagnejord

Råvarorna varvas i jättetunna skikt, därav namnet. De blandar sig överraskande fort.

Ingredienser:

• 1 del bokashijord
• 1 del grus (2-6 mm) el sand
• 1 del färskt gräsklipp
• 1 del flis från trädgården
• 1/4 del biokol

Gör så här:
Dränk biokolen i urin i två veckor om den inte är laddad.
1. Varva alla fem ingredienser i så tunna skikt som möjligt.
2. Bokashijorden, som inte behöver vara helt nedbruten, ska alltid vara i botten och färskt gräsklipp ska helst toppa. Försök skikta så tunt att du i en hink får cirka tio skikt.
3. Låt jorden vila i två veckor eller mer i skuggläge.

Jagnes tomat- och chilijord

Ingredienser
• 1 del av köks-/maskkompost eller bokashijord
• 1 del trädgårdskompost
• 1 del trädgårdsjord (markjord)

Gör så här
1. Om något material är grovt sållas det.
2. Blanda ihop. Färdig att användas.