Snabbguide till koloniträdgårdsrörelsen
Koloniträdgårdsförbundet
är en partipolitiskt obunden och rikstäckande sammanslutning för koloniträdgårdar, fritidsbyar och odlingslotter. Högsta beslutande organ är Förbundsrådet. Förbundets medlemsföreningar är indelade i 16 regioner som hanterar de lokala frågorna. Det går inte att vara medlemsförening i region utan att vara medlem i Koloniträdgårdsförbundet och tvärt om.
Koloniträdgårdsförbundet ingår tillsammans med Riksförbundet Svensk Trädgård och Sällskapet Trädgårdsamatörerna i FOR – FritidsOdlingens Riksorganisation, som därmed representerar ca 75.000 koloniträdgårdsmedlemmar. FOR är statligt finansierad via Jordbruksverket och ska bl a fördela statsbidrag till medlemsorganisationerna, samarbeta med SLU och svara för kostnadsfri rådgivning till enskilda föreningsmedlemmar. FOR är också remissinstans i trädgårdsfrågor och medverkar i motioner till Riksdagen.
Som medlemmar i Koloniträdgårdsförbundet får FÖRENINGARNA
– försäkring som omfattar egendomsskydd (ej byggnader), ansvar, rättsskydd, förmögenhetsbrott samt olycksfall i samband med gemensamma arbetsuppgifter
– rådgivning i juridiska frågor som rör arrende, stadgar och liknande
– hjälp med med miljödiplomering
– administrativa tjänster till självkostnadspris
– möjlighet till förmånliga lån för föreningsbyggnader och -anläggningar
Genom föreningens medlemskap i Koloniträdgårdsförbundet får MEDLEMMARNA
– tidningen ”Koloniträdgården”, 4 nummer per år
– 10 % rabatt på Folksams fritidshusförsäkring
– FORs faktaserie ”Lätt om odling” via förbundets hemsida (under ”Odling och miljö”)
– odlingsrådgivning per telefon och e-post
– inköpsrabatter
Stockholms Koloniträdgårdar
är Koloniträdgårdsförbundets stockholmsregion, och de flesta medlemsföreningarna arrenderar sin mark av Stockholms stad. Det är Stockholms Koloniträdgårdar som är Stockholms stads förhandlings/avtalspart i arrendefrågor, och medlemsföreningarna tillämpar därmed likvärdiga stadgar och upplåtelseregler.
KOMMITTÉER tar fram förslag som sedan behandlas av styrelsen. Det gäller fritidsträdgårdarnas verksamhet, stugföreningsfrågor, miljö, utbildning, värderingsfrågor samt aktuell informationen via bl a hemsidan och ”Stockholms-Kolonisten”.
Varje år anordnas utbildningar för medlemsföreningarnas styrelseledamöter, värderare och valberedningar. Genom samarbetet med Studiefrämjandet får föreningarna hjälp att anordna odlingsrelaterade kurser i egen regi.
FORUM FÖR KOLONITRÄDGÅRDAR är en plattform för informationsutbyte och samarbete mellan Stockholms stad och Stockholms Koloniträdgårdar. Här diskuteras frågor omkring bygglovshantering, utformning av växthus, dagstugor på odlingslotter, trädäck, gränsdragning mellan stadens och föreningarnas ansvar m m.
FÖRDJUPANDE INFORMATION hittar du under våra olika sidor.